pondělí 30. prosince 2013

Alergie?! + recept na mrkvový (dort) koláč

Ahojky,
omlouvám se, že článek přidávám až dnes, ale od soboty mám strašné bolesti břicha, zvracím a vůbec mi není dobře...s mamkou jsme přemýšlely čím to může být a došli jsme k alergii na lepek.
Moje mamka má problémy s trávením bílé mouky (má po ní průjem), potřebuje jíst hodně vlákniny, u ní se naštěstí bezlepková dieta nezjistila, doufejme, že u mě také ne...
Snažím se jíst bezlepkové potraviny pohanku, jáhly, kukuřici...a je mi o něco lépe :-)

Dost stěžování! Bude to dobré, žádná bezlepková dieta (sbohem ovesné kašičky/palačiny/lívance, oblíbený žitný chleba, buchty...všechno by bylo složitější a dražší!)

Nebudu přidávat jídelníček za sobotu a neděli, nemá to smysl, málo jídla a stejně skoro všechno vyzvracené :-((, teď piju actimel (byl v obchodě za poloviční cenu) a papám hlavně ovoce a zeleninu.


Přidám vám svůj první (ikdyž okoukaný) recept od Zrzunky a byl výborný (dokud nešel ven :-(


trochu poupravený recept:
3 nastrouhané mrkve
1/3 kypřícího prášku
1 vajíčko
půl hrnku ovesných vloček
hrnek žitné mouky
2 lžíce sojového zajíce (mňamiňami, ten v tom byl výborný)
2 lžíce! medu


Byl výborný, takový slaďoučký (ten sojóvý zajda tomu dodal hvezdičku), jeden z nejlepších koláčů co jsem kdy jedla, můžete si ho třeba pomazat/nebo dát společně s jogurtem, či ho udělat větší a navrstvit:)
Určitě ho ještě upeču a zkusím celz mouku nahradit třeba mandlovou, co jsem viděla v Albertu za poloviční cenu.

Musím to teď holt chvíli vydržet bez lepku a uvidíme co se bude dít dál :-))
Mějte se krásně.


6 komentářů:

  1. Bezlepková dieta není žádná katastrofa. Já jí musela držet jako malá, pak se to ale uklidnilo a zatím jsem v pořádku. Bohužel to v člověku zůstává celý život a může se to zase objevit později.
    Dřív to bylo hodně složité, protože neexistovalo moc potravin, které jsem mohla jíst. Teď je to ale jiné. Na trhu je spousta potravin pro celiaky a nejsou zas až tak drahé... Hlavní je zdraví, ne? ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, trošku si mě teď uklidnila, já pořád jen doufám, že to bude něco jiného, ale když ano, tak se svět nezboří, navíc mám kolem sebe dost kamarádek které mají také celiakii, alespoň mi poradí :-)).
      Zdraví určitě hraje hlavní roli:)

      Vymazat
    2. Jsem ráda, že jsem alespoň trochu pomohla. :) Navíc život bez lepku je mnohem lepší. Tělo pak funguje mnohem lépe. :)

      Vymazat
  2. Souhlasím. Alergie není tak strašná, jak se zdá. Moje sestra drží bezlepkovou dietu a zvládá to. Sice nemůže chodit do školy na obědy a jídlo třeba na dovolené si zařídí. Horší je to s penězi, jeden bezlepkový chleba stojí tak 70 Kč, aspoň co mamka kupuje.
    A koláč vypadá nádherně!

    OdpovědětVymazat
  3. Chudáku, snad už je ti o něco lépe :-(
    S tou alergii, jak říkají holky, není to tak hrozné a časem si zvykneš :-) Musíš. Moji sestřenici to zjistili a ona t musela dodržovat asi 2 roky. Museli se domů koupit pekárnu, ve které si pekli pečivo sami, protože v obchodech to výjde sakra draho... :\
    Snad ti to dobře dopadne !!! Držím ti palce <3

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, také bych tě chtěla trošku uklidnit. Mám alergii na lepek a mléko. Nejdřív jsem myslela, že mě trefí, ale pak.. Za ten pocit, když se najíš a je ti dobře to stojí! Navíc teď se nabídky rozrůstají a dají se udělat super věci i pro nás. Takže kdyby se ti něco povtrdilo, zkus si najít ty pozitiva a časem... :))

    OdpovědětVymazat